2022. január 27. csütörtökAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
magyari.transindex.ro

INNEN SZABADON LETÖLTHETŐ

Házi olvasmány beszámoló

Magyari Tivadar utolsó frissítés: 18:59 GMT +2, 2012. december 20.

Edwárd király, angol király megy a velszi tartományban, közbe csak 1 fakó ló van alatta. És akkor valaki, talán Edwárd király, angol király megszólal: Van-e itten folyó, föld, legelő fű és kövér?


- Van.

- Használt-e a megöntözés?

- Nem.

- A nép, az istenadta olyan, mint a karom?

- Mint a barom.

A válaszokat közbe 1 talpnyalós szolga mondja, akit nem látunk, mert nem még látszik a versben, de közbe mit tudjuk, hogy ottan van.

Montgomerynek hívják aztat a várat, hol aznap este leszállt, és közbe ottan lakik Montgomery úr is a várban, aki vendégli meg a királyt. 100 szolgák cipelik a sok vaddisznót és a halat, a többiek közbe nézik, nekijük már ez is 1 nagy teher. Messze a tengeren forrik a bor és a pezsgő, közbe megszólal az 1-ik szereplő, de soha se lehet tudni pontosan egy ilyen versben, hogy ki szólal meg, ezért nagyon izgalmas, de közbe mi tudjuk, hogy Edwárd király beszél, és mondja nekijük, a többinek:

- Máma senki sem koccint értem pohárt.

Valaki megkérdi a sötétben, ahogy ottan ülnek a vendég velsz urak és a vendég velsz ebek:

- Ne éljen Eduárd?

Elsápad a harag, pont úgy, mint a félelem szokott a vendég velsz urak és ebek orcáján, mert az urak kívül nemesek voltak, de közbe belül ördögök.

- Máma senki nem zeng semmit – mondja a király magában. Bentakad a hang és az urak megszegik a leheletüket, közbe így ülnek 1 kicsit. Utána a nyíló ajtó megöl 1 fehér galambot, közbe ottan megjelenik 1 agglegény és megszólal. Ez az agglegény belecsap a saját húrjába, olyan erősen, hogy megcsörren a fegyver és meghörren a haló, és közbe leszáll a nap a vér tóba, és elkezdenek a vérszagra gyülekezni az éjjeli vaddisznók. Az emberek meg a keresztbe vannak téve, de aki él, az mindegyik sír és tallóz.

- Tetetted ezt, tetetted ezt, tetteted ezt, király. Tetettedezt, tetettedezt, tetettedezt, király – mondja az agglegény éneklés közbe. Eduárd csendesen mondja az egyik szünetben, hogy ez nekije túl kemény és eztet nem máma kelletett volna énekelni:

- Máma lágyabb ének kell nekünk.

Az aggnak közbe el kelletett menni máglyára, ezért hoznak helyette 1 fiatalt, hogy legyen, aki énekeljen, de 1 lassúbb számot, és annyit mond ez a fiatal, hogy este puha szél fúj az öböl felől, és hogy a szüzek ne szüljenek, anya ne szoptasson, senki ne csináljon semmi rabokat. Utána ő is elutazik, mert közbe utol kell érje az agglegényt. De vakmerően, hívatlanul előáll 1 3-madik, magára vall valamit, és ezt mondja madárnyelven, úgy, hogy Eduárd ne értse, de közbe mi már azótától, amiótától meg se szólalt tudjuk, hogy Petőfire gondol közbe:

- No, halld meg, Eduárd.

- Majd meglátom én – mondja Eduárd és akkor 2-sod-x is ad nekijük 1 parancsot, de sokkal keményebbet, mint amilyent 1-lő-x adott. Rettenetesen elküld onnan mindenkit, aki addig énekelt. Azok, ahogy elmennek, mind összeégnek, összesen 5 százan, bizony, de közbe is mind énekelnek. Aztat, aki közbe elhallgatott és bírta mondani, hogy éljen Eduárd, aztat engedik el csak, de 1 se bírja mondani.

A király utána elvágtat, közbe körülötte ég a földszint. Otthon lefekszik, de akkor megint feltesz valaki 1 hülye kérdést a sötétben:

- Mi zúg Londonban az utcán?

De csak állt a csend némán, közbe 1-gyetlen légy szárnya nem volt se kint, se bent. És akkor valaki fejére szólt 1-gyet, és a király megint nem tud aludni.

- Akasszák fel a polgármestert és trombitáljanak! – mondja Eduárd, és akkor a dobok meg a sípok mögött mind az öt 100-zan énekelni kezdenek nekije megint, egyenesen a fülibe. Ebbe akkor belebolondult szegény.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!