2022. január 27. csütörtökAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
magyari.transindex.ro

BUDAPESTI ANGOL HANGTAN

A nyújtott ő hang és a "dzö" határozott névelő

Magyari Tivadar utolsó frissítés: 13:38 GMT +2, 2012. szeptember 26.

A nyújtott ó hang nagyon fontos hang. A szívgarat alján szoktuk képezni, onnan jön felfelé. Ennek az iskolapéldája mindig ez: "bikóóz". Hasonló ejtésű magyar szó: "glukóz".


Bekapcsoltam a tévét, mert leírhatatlan vágyat éreztem egy kis Dunatévé-nézésre. Van ilyen. Éppen ajánlották a tévében a további fantasztikus műsorokat, sorolták hogy mikor, mi lesz műsoron, és azt mondta egy magyar hang, hogy bizonyos műsorszámot csak itt lehet megtekinteni: „Duna Vőőrd”. Ha a kiejtését magyar betűkkel leírnánk, biztos dupla ő-vel kellene írni.

Régi nyelvészeti ajánlás, hogy amikor idegen nyelvből vett kifejezéseket magyar szövegkörnyezetben ejtünk ki, akkor nem kell feltétlenül erőltetni az eredeti hangképzést. Ezzel a wőőrd-del valóban nem erőltetik.

Talán kialakítható egy sor szabály is, ami alapján teljesen magyarítható a kiejtés. Ehhez vizsgáljunk meg néhány jellegzetes pesti angol hangot:

Az „éj” hang

Nagyon gyakori és nagyon fontos a budapesti angol nyelvben. Törekedjünk arra, hogy tisztán ejtsük, szép magyar é-vel. Nehogy valami e vagy ë, sőt akár ê legyen belőle! Maradjunk meg a tiszta magyar é betűnél, például ebben a szóban:

- „kréjzí”  (bolond, lökött, dilis).

Hasonló magyar szavak irányzékul: „Géjza”, „bélyeg”, „kevély”, „kedély”.

Ha kétségeink támadnának, hogy jól ejtjük-e, inkább használjunk dupla é-t, és akkor nem tévedünk. Ezt a budapesti angol hangtan „nyújtott é-nek” nevezi, ami – ebben a nyelvtanban – a nyújtatlan é párja, és kettős betűvel írjuk, így: éé. Ilyen a magyar nyelvben nincs, kizárólag az angol nyelv számára találták fel a magyarok: 
 
- „mééjbí” (lehet, talán)
- „trééjn”(vonat)
- „rééjn” (eső)
- „szpééjn” (Spanyolország)
- „plééjn” (rónaság vagy repülőgép)
- „brééjn” (rántott agyvelő, somogyi pékné módra)
- „géj” (vidám köcsög) 
 
Hosszabb szavakban erős zenei hatása is van: „komplikééjtíd” (bonyolult). Észrevehetjük, hogy nyelvünk ősi beidegződése folytán az „éj” hangot követő szótagban az i betű sokszor megnyúlik. Ez lesz az úgynevezett nyújtott í (hangtanilag: a nyújtatlan í-nek párja), de mi írásban egyszerűen hosszú í-vel jelöljük: „dééjlí” (naponta).
 
Az áj hang

Ez a éj-nek a mély hangrendű párja, és nagyon fontos szép magyar á-val ejteni. Tágra nyitott torokkal kell mondani, sőt nem árt, ha úgynevezett domború á-t használunk (ami nyelvtanunkban a dombortalan á-nak a párja). 

Néhány példa:
 
- „krááj” (sírni, rinyálni). Vigyázzunk! – nehogy a nyelvünk alatt ejtsük az r-et, hanem felette! Szegény angolok ejtik úgy, nekik súlyos történelmi okaik vannak erre.

Az áj-nak olyannak  kell lennie, mint a következő magyar szavakban: „gálya”, „papagáj”, „fájl”, „táj”, „Mihály” stb:

- „szmájl” (mosoly).

Ha ezt így nem bírjuk kiejteni, mert éppen Pesten vagyunk, akkor mondjuk inkább nyugodtan így: „szmájülü”. Egyéb példák:

- „szkááj” (mennybolt)
- „szentrőláájzdö” (központosított).
- „vrájt” (írni)
- „nájn” (kilenc)
- „rájt” (jobb, jog).

Az utóbbinak többes száma: „rájcc”. Ennek a végén levő c-t horganyozott c-ként kell ejteni, ami eltér a horganyozatlan c-től; dupla c-vel írjuk: cc. Ez a hangképzés szempontjából az úgynevezett nulladik interfobiális hang, és valahol a mellékhere és a gége között lehet képezni. De mindezeket már tanultuk az iskolában magyar nyelvtanból: nyolc éven keresztül mindenki ilyen érdekességeket tanult nyelvhelyesség, fogalmazás és helyesírás helyett.

A nyújtott ó hang

Nagyon fontos hang. A szívgarat alján szoktuk képezni, onnan jön felfelé. Vagyis szívhang. Helyesen ezt két ó-val jelöljük: óó.

Ennek az iskolapéldája mindig ez: „bikóóz” (azért, amiért). Hasonló ejtésű magyar szó: „glukóz”.

A „bikóóz” nekem kedvencem. Ezért valahányszor megérkezem Budapestre, színlelt angolsággal, holland bevándorlót játszva, azonnal megkérdezek valakit, hogy mi a véleménye az otthonszülésről és a cionizmusról, és az illető bármit válaszol (általában valami hülyeséget vagy annak az ellenhülyeségét), mindig megkérdem, szép nyújtott á-val, hogy: „Vááj?” És akkor ő boldogan fejti ki a választ – a kifejtés pedig így kezdődik: „Bikóóz...”
 
Más példák, gyakorolni tükör előtt:

- „klóóz” (bezárni)
- „szupóóz” (feltételezni)
- „bóój” (fiú) 
- „róóz” (rózsa)
 
A „dzö” határozott névelő

Egy kulcsfontosságú hangkombináció a „dzö”, majdnem minden szó előtt ott áll. Ez a határozott névelő, ezért ejtsük ki határozottan a szánkon, úgynevezett dacos ö-vel: „dzö!”.

A budapesti angol ő betű

Ez mindegyiknél a legfontosabb, ezért hagytuk a végére. Ki se menjünk a házból Budapesten, ameddig be nem gyakoroltuk: 
 
„vőrd” (a word szövegszerkesztő, magyar változat)

Ugyanez kettős ő-vel:

- „vőőrd” (világ)

Más példák:

- „szőr” (úr, de nem az Úr, azaz az Isten, mert az nyújtott ó-val megy: „Lóórd”)
- „gőrl” (lány)
- „pípől” (nép)
- „rídőr” (olvasó)
 
Gyakorlatnak jó, ha a tükör előtt gyorsan mondjuk angolul, hogy „első, második, harmadik”, szép hosszú magyar ő-vel, így: „főrszt, szekőnd, szőőrd”. (A sor egyébként így folytatható: „fórsz, fifsz, sziksz-tszü, szevön-tszü, éjt-tszü” stb.)

Szabály: ha az ő-t szóvégi szótagban n hang követi, akkor ez az ő, akárcsak otthon Londonban, Budapesten is megrövidül:  

- „kveszcsön” (kérdés)
- „eksön” (= akció)
- „Eltön Dzsóón” (férjezett brit énekes leánykori neve)  

Egy másik budapesti szabály szerint: ha az ő hang cs hang után áll, akkor nyújtottá válik: 
 
- „fjúcsőőr” (jövő). 
- „mádzőr nééjcsőőr” (anyatermészet)
- „főrnicsőőr” (bútor).

Utóbbi szóban egyaránt megtalálható a kétféle ő hang: nyújtott és nyújtatlan.

- „Csőőrcsíl” (a háború idején volt brit miniszterelnök magyar beceneve.)

A következő példák nagyobb erőfeszítést, több gyakorlást igényelnek, kizárólag haladóknak szólnak:

- „jiőőr” (esztendő)

- „mőrdőőr” (gyilkosság); vagy: „mőrdőrőőr” (gyilkos).

Ezt az utóbbit érdemes gyakorolni, mert sok benne az ő. Reggel, amikor még frissek vagyunk, álljunk a tükör elé a budapesti kégliben. Nézzünk mélyen a tükörbe és mondjuk: „mőrdőrőőr!”
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!