2022. január 27. csütörtökAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
magyari.transindex.ro

ÖSSZEESKÜVÉS-ELMÉLETEK

Lennon él, McCartney rég meghalt

Magyari Tivadar utolsó frissítés: 08:53 GMT +2, 2012. augusztus 23.

Vannak beteges emberek, akik nem hisznek a konspirációs teóriákban. Figyelni kell már az első tünetekre, még gyermekkorban!


Az első furcsa tünet nálam akkor jelent meg, amikor elhittem, hogy Elvis Presley már nem él. Nem bujkál valahol a rajongói elől, valóban meghalt, még aznap, mikor ezt bemondták a tévében és százezrek csuklottak össze sírógörcsben. Szép nagy ember volt ekkor már: lerakódott rá a sok banános mogyoróvaj, amit megevett.

Szóltam is a tanító néninek, hogy nem hiszem, hogy a gólya hozza a gyereket, hanem azt az apa dugja be az anyába, onnan a doktor bácsi húzza ki, és szerintem Elvis Presley mégis meghalt – a mogyoróvaj gonosz, telhetetlen zsírsavai eldugaszolták a szívében a kamrát, valamint a pitvart.

- Tihamérke, túl sokat tévézel, fogd be a szád – mondta a tanító néni.

Ezzel a tanító néni nevelési baklövést követett el, zárkózott lettem és már magamba fojtottam azt a képtelen hiedelmet, hogy John Lennont nem a CIA ölte meg, hanem egy bolond. Martin Luther King atyát pedig nem a feketék ölték meg provokációképpen, hanem egy másik bolond. Viszont Shakespeare helyett nem egy másik bolond írta a műveit, hanem ő maga. Nem hittem az összeesküvés elméletekben, hinni kezdtem a bolondokban. Szüleimnek, tanítóimnak nem szóltam többé ezekről a képzetekről. Tanítóim szerint túl leegyszerűsítő gondolkodásom volt.

Aztán az egész tizenéves korban fokozódott. A kamaszkor úgyis tele van veszéllyel. Idióta haverek, hülye olvasmányok, kívánatos lányok. Ekkor kezdtem azt hinni, hogy Kennedy elnököt is egy magányos bolond ölte meg, nem pedig a CIA, nem is az oroszok.

Odasúgtam a soros barátnőnek, hogy valamerre induljon a beszélgetés, hátha elvezet messzire:

- Batman nem létezik, Verne Gyula is egyre kétségesebb. Tudod, hogy nem Lennon él és Paul McCartney halott, ahogy terjesztik, hanem fordítva? És hogy nem igaz, hogy Petőfi valahol azóta is bolyong a tundrán?

Később átmenetileg egy lap szerkesztőségében dolgoztam. Volt ott egy kolléga, aki naponta előadott egy különszámot. Beszélt valakivel telefonon, a beszélgetés közepén (a beszélgetőpartner rémületére) váratlanul ordítozni kezdett a vélt vagy valós telefon-lehallgatókra. Kérdeztem tőle, hogy:

- Bolond vagy, Jóska? Ki akarna téged most lehallgatni?

Jóska akkor kezdett üvölteni a lehallgatókra, amikor valami gyanús kattogást vagy ropogást hallott a kagylóban. Mert amikor éppen Jóska beszélt, titokban kicsit megmozgattuk a fal mellett a telefonvezetéket, ami valahol nem érintkezett jól, hogy legyen kattogás, ropogás – üvöltés, anyázás, oláhozás.

- Látjátok? Ennyi az egész nagy lehallgatás! Ki akarná Jóskát lehallgatni?

- Naiv vagy, Tihamér!

Másnap meghalt Diána hercegnő, és nem hittem, hogy az anyósi fenség, a királynő parancsára gyilkolták volna meg őt, mert azzal hozott szégyent az uralkodói házra, hogy egy gazdag böszörmény szeretőhöz készült feleségül menni. Persze, nem lehetett könnyű az angol királynőnek sem, amikor megtudta, hogy böszörmény pasasa van egykori menyének, a jövendő király anyjának. Fülöp herceg is morgolódott, amikor megtudta, hogy a temetésen egy olyan fog énekelni, mint Elton John, pedig akkor még Elton John nem is volt férjnél.

Arról kezdtem fantáziálni, hogy Diána kocsijával túl gyorsan hajtottak és nekimentek a korlátnak vagy a híd lábának, a koronás anyósnak pedig semmi köze ehhez.

Aztán mondták nekem, hogy soha nem létezett a halotti beszéd, később azt, hogy nem létezett az öszödi beszéd, de én egyiket sem hittem. Mind a két beszéd nagyon hitelesen hangzik.

Néztem a velem egykorú szomszédom: ment az utcán, magában beszélt, hadonászott, és mesélte mindenkinek, hogy soha nem szálltak le a Holdra emberek - az egész csak egy trükkfelvétel, ami a szabadkőművesek rendelésére készült Hollywoodban, a zsidók pénzelték, az összes zsidó belepótolt, mert óriási szám volt, nem akarták, hogy később bánják, hogy kimaradtak. Mesélte a szomszéd, hogy a szabadkőművesek azt hazudják nekünk, hogy véget ért a hidegháború, illetve a melegek háborúja, pedig nem igaz, a melegháború csak most kezdődik igazán.

Sajnáltuk egymást ezzel a volt szomszéddal, amikor meglátogattam a bolondok házában, és ő megmutatta nekem a szitává lőtt vénáját a karján:

- Látod ezeket a pontokat a karomon? Az ufók. Az éjjel elvittek és összeszurkáltak, be vagyok lőve általuk.

- Jóska, én, sajnos, az ufókban sem hiszek, te csak pihenj, edd meg ezt a barackot!

Mondtam másnap az én urológus pszichiáteremnek:

- Tudja, doktor úr, én még most sem hiszem, hogy a New-York-i ikertornyok ellen a repülőket Bush elnök vezényelte titokban, hanem azt mondom, hogy egyszerűen böszörmény terroristák követték el az egészet, és azt sem hiszem, hogy az AIDS-et az amerikai titkosszolgálat fejlesztette ki, hogy megölje vele a négereket, hanem arra gondoltam, hogy a majmok fejlesztették ki és szexuális úton nyomták át az emberekre – de ez tényleg maradjon köztünk, doktor úr, mert ha kitudódik, kiröhögnek engem a lányok.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!