2022. január 27. csütörtökAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
magyari.transindex.ro

MAGASAN KÉPZETT HÁZINÉNIK

Luxus albérletek diákoknak Kolozsváron

Magyari Tivadar utolsó frissítés: 11:09 GMT +2, 2012. július 18.

Kolozsváron jó olcsó albérletek vannak egyetemisták számára, mindössze havi 4 – négy! - euróért lehet lakni a házinéninél. Persze, ha külön ágyban: az már 20 euró.


Kolozsváron jó olcsó albérletek vannak egyetemisták számára, mindössze havi 4 – négy! - euróért lehet lakni a házinéninél. Érthetetlen, hogy miért riogatják egymást a diákok azzal, hogy egy albérlet külvárosi tömbházlakásban havi 200, sőt 250 euróba kerül, hogy miért írnak a nagy albérleti árakról epebajos vezércikket a helyi sajtóban. Amikor havi 4 euróért lakhatsz a házinénivel, vele egy szobában! Persze, ha külön ágyban: az már 20 euró.

Külön szobában már 25 euró. Ha más extra nem kell, akkor is az egész csak ennyibe kerül, az ötórai tea is benne van az árában. Reggel ötkor cickafark és fodormenta, kólika ellen, a házinéninek, te szolgálod fel neki, és akkor ő már kora reggel így szól hozzád: „Istenem!”

- Istenem! Mintha a saját lányom lennél!

Ha más igényeid is vannak, akkor nem találsz magadnak ilyen olcsó albérletet, mindössze 25 euróért.

Mert ha már azt kívánod, hogy a házinéni ne ott lakjon, hanem más lakásban, akkor erre az összegre mindössze 10 euró jön még, összesen eddig havi 35 euró.

Ha külön kéred, a házinéni beleegyezhet, hogy ne sétáltasd vidáman sánta kutyáját naponta kétszer, reggeli és esti szaráskor, akkor cserébe még fizetned kell neki újabb 10 eurót; ez már 45 euró. Nem szereted hangosan és rajongva ezt a sánta kutyát és Cicus fantázianevű macskáját? Még 15 euró, és megteheted.

Vannak házinénik, akik nemcsak külön laknak (ami, fentebb láttuk, plusz 10 euróba kerül), hanem további 20 euróért vállalják, hogy nem visznek hozzád hetente a saját mostani lakásukból a neked kiadott lakásba apró raktározni valókat: szekrényeket, ágyakat, emlékbe eltett termopánmentes ablakot, beteg kertitörpét, törökbársony süveget és gyöngyéletet.

Akarod, hogy elmaradjon a részéről a napi hetven perc izgalmas mese a hányatott életéről, amiről már rég regényt lehetett volna írni, hogy a mai fiataloknak legyen miből tanulniuk? Még 30 euró.

Ákos bácsi orosz fogságáról, saját vastagbél-huzatjáról – tavaly műtötték harmadszor ezek a románok – sem mesél neked, se a tizenhárom abortuszáról, egyenként, mert „Ákos bácsival nem lehetett bírni, fiam, az nyolcvanévesen is olyan volt, mint egy ménlú” – még 20 euró. Ezekkel az extrákkal a 95 eurónál tartunk.

Lehet, hogy el vagy kényeztetve, és igényelsz egy rendkívüli szolgáltatást is ezek után: hogy a házinéni ne jelenjen meg váratlanul, saját kulccsal, éjjel avagy nappal csak egy kis szétnézés végett. Ez plusz 40 euró. Ez szokott a legdrágább extra lenni, talán azért, mert csak nagyon kevés házinéni rendelkezik azzal a képesítéssel, hogy ezt nyújtani tudja.

És nem tart ellenőrzést a kedves bérlő szekrényében, azzal, hogy „végülis az én házam, az én szekrényem, basszamazta rendetlen fülit nekije még máma”: 20 euró. A házinéni további 30 euróért eltekinthet a napi 3-8 apró bevásárlástól, neki, szőnyegkiporlástól, neki.

A házinéninek egy szava sincs partnerkapcsolataidhoz: 10 euró. Beszédes tekintete sincs hozzájuk: újabb 10 euró, de ehhez már nagyon magasan képzett házinéninek kell lennie. Azt pedig meg kell fizetni.

Ha a kedves bérlő ehhez újabb 10 eurót ad, akkor egy professzionális házinéni még ezt képes nyújtani: nem szállásolja el a bérlőnél váratlanul Messzeföldről hozzáérkező, de nála el nem férő, elmeszesedett és megepekövesedett rokonait.

További 20 euróért fürdőszolgáltatás is van: a kedves bérlő nem kell, hogy segítsen, amikor a házinéni kamaszkorú negyvenhatéves fiát, Monyókát füröszti, aki egy hólapátolástól kapott orrvérzés miatt maradt mindörökre kiskamasz.
Összesen: 240 euró havonta. Ennyi egy luxusalbérlet nagyon igényes diáknak Kolozsváron.

Feketén. De kérheted a házinénit, hogy hivatalosan, szerződéssel lakhass ott, mert így lehet helyi lakcímed, és csak így köt veled szerződést az egyetemi könyvtár (az egy hely, ahova a múlt században olvasni jártak a diákok), a villamos, a trolibusz, az internet és a mosógép. A néni erre azt mondja, hogy ez neki nem jó, mert akkor az összeg 20 százalékát az államnak kell „aggya adóba”, ami nagy hülyeség lenne.

Ez általában szerinted is nagy hülyeség, de felajánlhatod, hogy, persze, azt a 20 százalékot te fizeted ki, ami plusz 48 euró, tehát összesen 288 eurónál tartunk. A néni – hacsak nem rendkívül magasan képzett házinéni - ebből két dolgot ért meg, egy jót és egy rosszat. A jó az, hogy már, hálistennek, 288 eurót is tudsz adni. A rossz az, hogy most viszont ennek a 20 százalékát mégis oda kell adnia az államnak, ami nagy hülyeség lenne, tehát jobb volna erre rátenni ezt, amivel együtt már körülbelül 340.

Ezért jobb feketén, és akkor csak 240. Megkaphatod mindössze 30 euróért is! Úgy viszont – hogy ez a 240 eurós ár megoszoljon – nyolcan kell laknotok benne. Visszatérve az indulási árhoz, a 4 euróhoz: ehhez már hatvanan kellene benne lakni. Akkor már nem jobb mégis sétáltatni a sánta kutyát? Szeretni a macskát, a törökbársony süveget? Ákos bácsit, a ménluvat és a kis Monyókát?
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!