2022. január 27. csütörtökAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
magyari.transindex.ro

SOCIAL-FICTION

Fokhagyma van a rendszerben

Magyari Tivadar utolsó frissítés: 09:50 GMT +2, 2012. június 27.

Gyula lazított nyakkendőben kóválygott az erre a napra felállított palacsintás-sátrak között, próbált keresni olyan palacsintát, aminek az oldalába nem sütöttek vonalkódot, mert volt egy felszívódási zavara, ami miatt azt nem emészthette.


Gyula, irodai hivatalnok, a napot ismét a tükörben kezdte, mint minden reggel: borotválkozott. Félóra múlva már útra készen, de a kocsi nem indult. A szomszédasszony végignézte a kínlódást:

- Van-e benne üzemanyag, Gyuluska?

- Benzin.

- Úristen, Gyuluska, maga hol él, nem tudja, hogy mától kezdve a kocsik csak alkohollal indulnak?

A kocsi indult a szomszédok jóvoltából, akik kölcsönöztek egy kis szeszt. Az autó rádiójában egy zenei csatorna, húsz hírcsatorna, huszonöt pénzügyi és ötven meteorológiai csatorna volt fogható. Az egyik műsorban közölték a kedves hallgatókkal:

- Ma sincs időjárás előrejelzés. A meteorológiai intézet üzeni, hogy a héten ismét olyan bizonytalan fordulatokat vesznek a légköri jelenségek, hogy lehetetlen bármi előrejelzést adni, a kedves hallgatók szíves megértését kérik, köszönik.

Az irodai hivatalban érkezéskor aláírattak Gyulával és a kollégákkal egy papírt, amiben tudomásul vették, hogy ezentúl nemcsak az egyes alkalmazottak fizetése, életkora, doktori címe lesz bizalmas információ, hanem azok neme is.

Ma hamarabb véget is ért a munka, maga az irodai hivatal főnöke mondta:

- A nap további része ünnepnap, munkaszünet: a nagy melltartóégetés kerek évfordulója van. Mindenki elmehet, az ünnepi hagyományoknak örülhet, ilyenkor, ugye, strandra megyünk vagy megeszünk egy hagyományos, ünnepi fokhagymás palacsintát.

Gyula aláírta, hogy mától fogva a munkatársak neme bizalmas információ, csomagolt, indultak mind, a főnök utánuk kiáltotta:

- Vigyázzatok, ha a strandra mennétek! Ezentúl csak berlini kék színű és térden alól érő fürdőnadrágot lehet viselni azoknak, akik nem bejelentett és regisztrált buzik!

Gyula lazított nyakkendőben kóválygott az erre a napra felállított palacsintás-sátrak között, próbált keresni olyan palacsintát, aminek az oldalába nem sütöttek vonalkódot, mert volt egy felszívódási zavara, ami miatt azt nem emészthette. Utálta a palacsintát, főleg fokhagymával, de mit tehetne: ünnep van, a nagy melltartóégetés kerek évfordulója. Talált végre egy retrónak tűnő palacsintás bódét, és szólt a kiszolgáló lánynak:

- Kérem a 15-ös számú palacsintát erről a terméklistáról, ami "sajtos, tejfeles, fokhagymás". De fokhagyma nélkül.

- Upsz... Nem tudom fokhagyma nélkül adni, tennem kell rá fokhagymát is. Benne van a rendszerben, nem tudom kivenni: leblokál az érintőképernyős rendszer.

- Nem baj, kifizetem a fokhagymát, kezicsókolom, csak arra kérem, ne tegye rá a palacsintára.

- Jó... Azaz: upsz! Nem lehet, mert leblokál a rendszer. Benne van a rendszerben, nem tudok belemászni.

A hölgy a kollégáihoz fordult segítségért:

- Mari, itt van valaki, aki ki akarja venni a fokhagymát a rendszerből. Most mit csináljak? Hívjam a rendszergazdát? Jó... Halló, Karcsi, itt van valaki, ragaszkodik hozzá, hogy vegyem ki a rendszerből a fokhagymát. Nem te tetted bele, nem tudsz belenyúlni, azt mondod? Értem. Tehát, Karcsi, a rendszergazda nem tud belenyúlni, nem ő tette bele. De aszongya Karcsi, hogy ha önnek van kivételező kártyája, akkor azt esetleg le tudja a rendszer olvasni, és automatikusan kiveszi a fokhagymát. Ilyen kártyát bármelyik újságos bódéban kiválthat, ott regisztrálják. Ön például egy újságosbódénál csak be kell, hogy diktáljon egy Emberi Indokot, hogy miért kér kivételt. De most, melltartó ünnepnapon nem fog újságosbódét nyitva találni. Esetleg megpróbálhatja egy benzinkútnál...

- Mától nincsenek többé benzinkutak. Mindenesetre egyszerű emberi indokom van: nem akarom ma este a kisbuci közben a barátnőmre lehelni a fokhagymaszagot.

- Miért nem ezt mondta? Ha a barátnője is megeszik egy sajtos, tejfeles, fokhagymás palacsintát, akkor nem érzi majd az ön leheletén a fokhagymaszagot a kicsi buci közben.

- Jó, na, akkor kérek egyet neki is, fokhagymával.

- Rendben... Azaz mégsem, mert hallom, hogy mondja Karcsi, hogy most éppen nincs betéve a rendszerbe az információ, hogy volna nőnek kiszolgáltatható adag. Egy megoldás viszont lenne, Karcsi megpróbál segíteni önnek, belemászik a rendszerbe. Mondja csak a barátnője nevét!

- Hát, bevallom, ha már itt tartunk, hogy a barátnőm fiú...

- Upsz... De hiszen ez pont jó! Mert két férfinak való adagról viszont éppen van rubrika a rendszerben. Na, de minek vallja magát a barátnője: férfinak vagy nőnek? Mert a rendszernek nem mindegy!

- Kettős identitása van.

- Karcsi, hallod? Kettős valamije van neki. Na, akkor most mi legyen? Azt kérdi Karcsi: mije van neki kettő?

- Mind a kettőnek vallja magát: férfinak is, nőnek is.

- Hallod, Karcsi, mind a kettőnek vallja magát. Aszongya a rendszergazda, hogy akkor nem fog működni...

- Akkor kérek két adagot magamnak, fokhagymásan mind a kettőt!

- Rendben. De közben mondja itt nekem a rendszergazda, hogy sajnos úgysem fogja tudni átruházni az egyiket barátnőjére. Ez nagy baj lesz?

- Megeszem én mind a kettőt.

Így evett meg nem egy, hanem két palacsintát, fokhagymásat Gyula a nagy melltartóégetés évfordulóján.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!