2022. január 27. csütörtökAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
magyari.transindex.ro

KÉNE VALAMENNYI LÓ...

Van ebben bármi illegális?

Magyari Tivadar utolsó frissítés: 10:28 GMT +2, 2012. június 14.

- Kéne valamennyi ló, Pista fiam. - Szerzek, Jani bácsi, ingyen, van elég. De akkor maga is hoz nekem tíz szavazatot. De a családján kívülről hozza – a családból a hülye is tud szavazatot hozni.


- Kéne valamennyi ló, Pista fiam.

- Szerzek, Jani bácsi, ingyen, van elég. De akkor maga is hoz nekem tíz szavazatot. Mert nekem is kell adnom a lóért. Hány vederrel kell?

- Hárommal.

- Három veder ló. Piros vagy kék ló, Jani bácsi?

- Piros. Le van szarva. Ha már ló, legyen piros.

- Mondom: hoz maga tíz szavazatot, s meglesz. De a családján kívülről hozza – a családból a hülye is tud szavazatot hozni.

- Honnan hozzak én tíz szavazást?

- Ott a komaság, onnan. Aztat is én mondjam meg magának? András koma, Farkas koma, Róka koma és így tovább...

- Farkas koma nem fog tudni hozni...

- Róka koma sem, mert az már hozott direkt nekem tizenkettőt. Többet nem tud.

- Akkor meg minek kérjek én is tőle?

- De kérjen, mert Róka koma még szerezhet: ő is valakinek valamit megcsinál, és az ad neki valamennyi szavazatot: neki adja a sajátját, a többit meg ő is hozza másoktól, akik neki tartoznak. Amit Róka koma összegyűjt, azt adja magának, és maga azokat a szavazatokat meg hozza nekem.

- Jó.

- A Farkas komának pedig már nagyon rég kellene függőszeg a libák felőli kerítéséhez, igaz-e, Jani bácsi? Magának van függőszege, tudom. Tőlem kapta, megmaradt, nem kell már. Igaz?

- Ígértem is Farkasnak va’ egyet...

- Na. Ad neki függőszeget ingyen, de akkor Farkas koma hoz magának hét szavazatot! Mondja neki: „Van függőszeg, koma, zöld és hosszú, pont a libák felőli kerítésnek való, de aztán hozol nekem hét szavazatot! A családon kívülről.” Így mondja neki!

- Nem tud annyit hozni, sok az ellensége.

- Figyeljen ide! Faluhelyen ahol szeg kell, ott előbb-utóbb kalapács is fog kelleni, meg fog kelleni pár veder ló, valami szívesség, segítség, egy kis kaláka – és ott mind szavazatok vannak. Nekem van kalapácsom. Na, amikor jön hozzám Farkas koma a kalapácsért, akkor adok én neki másfeles kalapácsot és melléje még öt szavazatot. Azokhoz ő még szerez kettő szavazatot: az hét. Aztat a hetet odaadja magának, a függőszegért cserébe. És magának ehhez a hét szavazathoz még csak hármat kell szerezni, az összesen tíz – mert maga tíz szavazattal tartozik nekem a három veder lóért. Én ugyan kiadok Farkas komának öt szavazatot, hogy egy kicsit keringjenek a szavazatok a faluban, de nekem így is bejön tiszta haszon, mert maga hoz tízet helyette. Ha érti, Jani bácsi...

- De hogy hozza valaki azokat a szavazásokat? Papíron?

- Nem érti? Amikor lesz a választás, akkor azok mind ránk szavaznak, akik előtte nekünk adnak – vagyis ígérnek – szavazatokat: úgy „hozzák”. Mit gondolt? Hogy talicskában? Érti? Továbbá: kell még a maga fiának az a fél méter tárkony a kocsiba? Én is kaptam (vittem cserébe kilenc szavazatot valakinek), de az én kocsimba nem talál, túl kicsi. Mondja meg a fiának: ha még kell a fél méter tárkony, akkor hozzon nyolc szavazatot és viheti.

- Jó. Meg fogja igazítani a fiam a Kovácsné kapufélfáját, azért is kaphat tőle pár szavazást; locsoláskor már kapott tőle egyet; és még innen, onnan szerez a gyerek.

- Idefigyeljen! Nekem is már hozott Kovácsné négy biztos és hét bizonytalan szavazatot, mert ingyen kikapartuk az árkot a kapujánál. Most már ne húzzunk le a vénasszonyról hét bőrt, Jani bácsi! Ő már nem fiatal, neki magának már csak egy szavazata van, pedig felnevelt öt gyereket és egy lányt. Azokból a szavazatokból – amit Kovácsné nekem hozott az árokkaparásért, én adok hármat a maga fiának: három biztos szavazatot. Hogy legyen induló tőkéje a gyereknek. És ha a végén hoz nekem a gyerek – mittomén – tizenhárom-tizenöt szavazatot, megkapja a fél méter tárkonyt és adok ecetet is hozzá!

- No, és mi lesz, ha nem tudunk hozni szavazásokat?

- Én akkor is odaadom magának a három veder piros lovat. De akkor az lesz, hogy nem nyerünk. A másikok nyernek: ezek. Tudnak ezek adni magának bár egy veder kék lovat? Függőszeget, másfeles kalapácsot, fél méter tárkonyt, ecetestől? Kérdezze meg őket: mit tudnak ők adni magának? Egyezkedjen velük! Vigyen nekik szavazatot, én nem haragszom meg. Maga tudja a saját dolgát, Jani bácsi!

- Kérdeztem ezeket a másikokat, amikor mondták, hogy hozzak nekik va’ nyolc szavazást, hogy aztán mit tudnak nekem ők csinálni cserébe? Mert nekem is azokért a szavazásokért csinálnom kell majd valamit másoknak.

- És mit ígértek magának?

- Olimpina méretű uszodát.

- Az kell magának!

- Jó, mondjuk hozok én is, a fiam is, Farkas koma is, Róka koma is nyolc-tíz-száz szavazást. De aztat ki tudja garantálni, hogy az emberek ottan majd a választáskor tényleg oda teszik a pecsétet? Aztat honnan fogjuk tudni?

- Onnan, hogy mi nyerünk, és nem a másikok! Ha nem hoznak szavazatot, nem nyerünk: nincs ló, nincs szeg, nincs kapufélfa, nincs tárkony, nincs ecet.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!