2022. január 27. csütörtökAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
magyari.transindex.ro

A JÓSNÁL

Jövendőbeli boldog férj

Magyari Tivadar utolsó frissítés: 10:43 GMT +2, 2012. április 11.

Látlak, látlak, rege-róka-rejtem, látlak kétezer-tizenhétben, amint együtt vagy a kedves feleségeddel. És ott van még két szép, vörös, szeplős és kövér, mindazonáltal okos gyermek. Ültök a konyhában, a nagy koszban.


Mondja a látnok behunyt szemmel a hozzá betévedő fiatalembernek, amint a jövőjéből próbál kiolvasni neki valamit:

- Látlak, látlak, rege-róka-rejtem, látlak kétezer-tizenhétben, amint együtt vagy a kedves feleségeddel. És ott van még két szép, vörös, szeplős és kövér, mindazonáltal okos gyermek. Ültök a konyhában, a nagy koszban. De van remény: a feleséged éppen mosogat. Boldog férj és családapa lesz belőled.

- Hehehe, Szende nem szeret mosogatni. Majd megszereti?

- Nem Szende, hanem Hilda – mondja a jós.

- A barátnőm neve Szende! Habár én Pintyőkémnek hívom. És már most benne látom a gyerekeim anyját.

- Hildát is Pintyőkédnek fogod hívni, rege-róka-rejtem. Miért? Szende előtt Barbarával jártál, ugye? Barbarát hogy szólítottad?

- Pintyőkémnek...

- Na, ugye!

- Nem ismerek semmi Hildát.

- Begyes, vörös, szeplős és borotválja: fog neked tetszeni. Persze, te most még nem ismered, ez még a jövőd. Mondd csak: Szendét ismerted-e tavalyelőtt?

- Nem.

- Na, ugye!

- Szende hol lesz?

- Hohó! Addigra rég fogod te is tudni, hogy már jelenleg is Baraczkos Janival feni. Például most, ebben a percben is, amíg itt a jövődből olvasgatunk, rege-róka-rejtem!

- Hehehe, hülye vicc, nem is ismerek semmilyen Baraczkos Janit.

- Szende már jól ismeri.

- Na, ne! Kitalálod ezeket! Mondj valamit, ami hihetővé tesz, amit csak én tudhatok!

- Lássuk csak, rege, róka… Szende nem szereti hátulról. Na?

- Hm. Ezt te honnan tudod?

- Ezt én most Baraczkos Jani sorsából olvasom ki: Szende egyedül vele szereti hátulról. És mellette nőnek érzi magát, melletted depressziósnak.

- Hehehehe, te hülyéskedsz. Szende nem depressziós.

- Előtted titkolja, hogy te ne aggódj. Hogy nehogy te is depresszióba essél, ami gátolna a munkádban és az előmeneteledben. Rege-róka-rejtem. Ez is csak része annak az irántad való gyöngédségnek, bizalomnak, amit te annyira értékelsz benne. S ami miatt a gyerekeid anyját látod benne.

- És mi van annak a Baraczkos Janinak, ami nekem nincs?

- Neki is csak azok vannak, amik neked. Sőt – ha jól látom, rege-róka – neki kevesebb van, kisebb van, rövidebb, keskenyebb, kopottabb, ritkább. Hopp, egy lényeges különbséget azért látni vélek köztetek, rege-róka! Ő minden lányt, akivel járt, másképpen tudott becézni. Te pedig hogy hívod az összest? „Pintyőkémnek”.

- Úgysem hiszem el neked ezeket.

- Kérdezd csak meg Csicsás Antit, ő mindent tud. Csicsás Anti intézi most is a dolgokat. Ő falaz nekik, Szendének és Baraczkos Janinak. Ő adja oda a lakása kulcsát, de előfordul az is, hogy ő tartja a gyertyát.

- Csicsás Anti a gyerekkori legjobb barátom, regerókabazmeg! Együtt voltunk jóban, rosszban. Amikor nem volt ingem, nekem adta az ingét. Amikor nem volt inge, neki adtam az ingemet. Így volt mindig ingünk. Együtt kínoztuk a legyeket, együtt jártunk halászni, egymást védtük a bajban – együtt mentünk a lányokhoz is, én oda is magammal vittem. Csicsás Anti a legjobb barátom, hiába mind regerókázol!

- Ez szép és nemes gondolat. És ezt halálodig fogod hinni, és ez benne külön szép és nemes.

- Miért? Nem így van?

- Akarod hallani, miket mond rólad Csicsás Anti? Vagy akarod olvasni, miket ír rólad? Fejtsem meg neked az emalje jelszavát? Hej, te, rege, róka, rejtem…
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!