2022. január 27. csütörtökAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
magyari.transindex.ro

NEM ZAVARJA, HOGY NEM ÉRTEK A KOCSIKHOZ

Cserébe engem se zavar a mánelé a taxiban

Magyari Tivadar utolsó frissítés: 13:41 GMT +2, 2012. március 10.

Amikor a taxis valahogy így kezdi a beszélgetést, tudom, hogy nagyon tartalmas utazás következik: Ha zavarja a cigaretta, eldobhatom esetleg, uram. Üm...


- Bár nagy hülyeség volna, mert most gyújtottam rá. Nem?

- Üm.

- És elnézést, hogy nem tudunk jobban menni ezzel a kocsival, uram. És felhúzhatom az ablakot, ha zavarja... Vannak pofák, akik nem bírják nyitott ablakkal...

- Üm.

- Mondom, nem tudunk jobban menni ezzel a kocsival. Ha volna ripropszáz - vagy még inkább: ripropszázötven! - lóerőm benne, akkor igen, uram, az volna kocsi! Nem?

- De.

- Pedig új kocsi, tizennyolc hónapos. Azelőtt egy Lumbágóm volt. Egy bizsu! Szerettem. Egy ezerszázötös Lumbágó Laura.

- Igen.

- Igen. Na, de most ezekkel az oldalmeghajtású kavernákkal városon belül hiába kínlódok, uram. Hát nem?

- De.

- És ennek a modellnek lent vannak a kavernái, közvetlenül a nessundorma alatt. Ezt biztosan ön is tudta. De az tudta, hogy ezért melegedik olyan nagyon?

- Nem.

- Zavarja a mánelé? Mert lekapcsolhatom. Képzelje, vannak pofák, akiket ez zavar.

- Üm.

- Aszongyák nekem a szervizben: „uram, maga megbolondult, le akarja égetni idő nap előtt”? Alig tizennyolc hónapos kocsi, és már négyszázhat periódusos rendszer van rajta. El volt a szaki képedve, nagy szemeket meresztett: „négy-száz-hat?!” Én se hittem, - hát hogy, npulámjá, lenne négyszázhat?! - de feldugta neki a laptopot, és hát az is mutatja, és tényleg annyi. Elhiszi?

- El.

- És újfajta hektánban számolva, uram! Újfajta hektánban: négyszázhat!

- Négyszázhat hektán.

- Nem! Négyszázhat kilóhektán!

- Ja.

- Mondtam magamban, hogy kéne harminc kilométer járatás, és elmegyek Tordáig és vissza, jól leszopatom a partitúra cilindereket. De mikor, uram, mikor? Meghalni sincs időm, npulámjá.

- Hát, igen. Manapság.

- Naná! De amire nem panaszkodok – hogy ne csak panaszkodjak, uram – az a triatlon. A baloldali eredeti német triatlon. Uram, idefigyeljen: a magyarok tudnak főzni, a csehek tudnak sört csinálni, és, na, a németek tudnak kocsit gyártani. Nem így van?

- De.

- A másik, a jobboldali, az lengyel triatlon, de le van szarva. A balodali fontos, az van igénybe véve így városon belül, és az lejjebb lóg. Magának is lejjebb lóg a balodali, uram?

- Igen.

- Kopogjam le, hogy eddig csak a praktikert cseréltem ki benne, a többi eredeti. Na, ne hazudjak: még kicseréltem a hátsó baumaxot, de az csak annyi. Tizenegy hónap garanciát adnak rá. Ezalatt ingyen zománcozzák, ha kell. Nem tudja, mennyi most egy tizenötös baumax, a klónozott?

- Üm.

- Na, de háromszáztizenhúsz kilométerenként kell kicserélni a baumax tárcsáját. Az semmi, uram. Tudja milyen tárcsa kell bele? Na, mit gondol, uram?

- Üm?

- Nem. Szimpla francia auchan tárcsa, acél bajusszal.

- Váu!

- Hát épp ez a baj, uram: szar francia. A franciák bort tudnak csinálni. A németek autót. És ráadásul kell bele kábé harminckilences vagy harminctízes méret. Viszont visszafelé is forog, ami télen vagy latyakos időben csökkenti a huzavona vastagságát. Nekem, aki városon belül taxizok, ez fontos. Számoljon csak utána, uram!

- Üm!
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!