2022. január 27. csütörtökAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
magyari.transindex.ro

KELET-EURÓPAI TÖRTÉNET

Margit néni és Grisa bácsi

Magyari Tivadar utolsó frissítés: 12:03 GMT +2, 2012. február 6.

Grisa bácsi szerint a románok jöttmentek. Ezzel Margit néni is egyetértett, és szerinte kitalálták maguknak a saját történelmüket. Ő egy döglött békát nem bízna rájuk. Ezzel Grisa bácsi is egyetértett.


Margit néni és Grisa bácsi férj és feleség voltak. Margit néni székely-magyar asszony, Grisa bácsi Pruton túli moldovai bolgár vagy gagauz. Nem emlékszem, hogy milyen körülmények között ismerkedtek össze a múlt század húszas éveiben; valamiért Grisa bácsi Erdélyben járt, és itt találtak egymásra. Történetük igaz történet.

Margit néni, mint sok székely – szépen mondva - nem nagyon szerette a románokat. Grisa bácsi, aki a moldovai románok között nevelkedett, mint sok ottani bolgár, ő se nagyon szerette őket. Margit néni és Grisa bácsi nagyon egyetértettek abban, hogy a románok elmaradott népség. Grisa bácsi szerint a románok jöttmentek. Ezzel Margit néni is egyetértett, és szerinte kitalálták maguknak a saját történelmüket. Ő egy döglött békát nem bízna rájuk. Ezzel Grisa bácsi is egyetértett.

Margit néni és Grisa bácsi évtizedekig éltek galambszelíd, boldog házasságban. Gyerekük nem volt, és az arra el nem költött szeretetet is egymásra költötték. Vendégszeretők voltak, mint a magyarok, gagauzok, oroszok és az általuk nem szeretett románok is. Életük nagy részében Kolozsváron laktak, itt öregedtek meg. Néha nagyokat kirándultak a szovjet Moldovában vagy messzebb, például az akkori Leningrádban, Grisa bácsi helyismerete, honvágya és orosz nyelv-tudása segített ebben. Évtizedekig közösen, közös meggyőződéssel szidták a románokat, napestig.

Na, de miért keveredünk szüntelenül vissza oda, hogy nem szerették a románokat?

Margit néni székely létére nem tudott bolgárul, gagauzul vagy oroszul. Románul tudott, megtanult, miután „ezek bejöttek”, mert postán dolgozott. Grisa bácsi nem tudott magyarul; románul igen, ott tanulta a moldovánok között.

Ezért Margit néni és Grisa bácsi egész életükben csak románul beszéltek egymással.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!