2022. január 27. csütörtökAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
magyari.transindex.ro

ÖSSZEFOGÁS

Mikor írom alá a Csávó Gergely utcában, hogy mentsük meg a kiskutyákat?

Magyari Tivadar utolsó frissítés: 19:09 GMT +2, 2012. február 17.

Állítólag a hétvégén a Duna is bemondta, hogy megint nagy baj van, és ismét meg kell menteni a kiskutyákat. Hogy lehet, hogy pont én, a tanult ember és a bennfentes, nem tudok róla, hát én hol élek: a Marson?


Kérdezik tőlem anyám, az anyósom, a sógorom, Marci bácsi, Marci néni meg a tiszteletes úr.

Mondjam meg nekik, hogy szombaton, amikor már a facebook is kezdett tele lenni azzal, hogy sokadszorra is meg fogjuk menteni a kiskutyákat, én gyorsan elbújtam?

A hétvégén végre csend – telefoncsend is: harminc előre megfontoltan nem fogadott hívás.

De hétfőn reggel már hétkor a szomszéd anyósa felhívott, hogy bocsánatot akar kérni a zavarásért, és, ha már beszélünk, megkérdez engem mint tanult magyar embert és bennfentest:

- Tihamér, maga mivel ment ki a Csávó Gergely utcába aláírni, hogy mentsük meg a kiskutyákat? A hatos busz kivisz odáig?

Nem tudom, de azt hiszem, hogy a hatos busz kivisz a bolondok házáig, onnan gyalog csak három perc lehet a Csávó Gergely utca.

- Ja, Tihamér, ezek szerint maga kocsival ment.

Nem kocsival. Nem voltam, nem megyek ezután se a Csávó Gergely utcába aláírni, hogy mi legyen a kiskutyákkal. Miért kéne mennem?

- Valami félreértés lehet, Tihamér: mindenki megy.

Délután a család több tagja javasolta, hogy fénymásoljuk egyszerre azokat a közös családi dokumentumokat, fényképeket és röntgenfelvételeket, amiket az aláíráskor fel kell majd mindnyájan mutatnunk a Csávó Gergely utcában, mert kedvezményt kapunk.

A sógor kedd reggel korán felkelt, kiment, beállt sorszámért az egész családnak és a szomszédoknak. Nem tudta, hogy a tiszteletes úrnál is át lehet venni sorszámokat, nem kell azért felcaplatni oda ki a francba, a Csávó Gergely utcába – na de most már mindegy.

Mondta anyám telefonon aznap, hogy náluk az egész blokk együtt megy egy bérelt mikrobusszal, a magyarok – az idősebbek legalábbis –, mert a Csávó Gergely utca valahol kint van a Hajnal negyedben és azon is túl, az Őzek Völgyében, tehát csatlakozzunk mi is, fele annyiba kerül, mint taxival cancukolni fel a hegyen. Vigyázzunk, mert a hatos busz csak a bolondok házáig visz el!

- Neked ott fénymásolták helyben vagy fénymásolva mentél? – kérdezték a városban azokat, akik elsőként jelentkeztek a Csávó Gergely utcában. Körbevették a Főtéren ezeket a tapasztalt magyar embereket és faggatták őket. Jó is, mert csomó mítosz keringett: hogy nem elég a röntgen, kell a tomográf is, hogy kézzel készített fénymásolatot nem fogadnak el, hogy nem szabad két példányban vinni a papírokat, mert csak egy példányt fogadnak el – meg ilyenek. Tele van ezek cáfolatával a facebook is, a Duna is. Megfelelési kényszerből a helyi magyar tévé is megtöltötte a műsoridejét minden erről szóló hasznos tudnivalóval.

Valakik kezdeményezték, hogy meleg teát és hosszú alsónadrágot osszanak a Csávó Gergely utcai sorbanállóknak. Elterjedt a hír, hogy segélycsomagot is fognak ledobni az égből. Na, ez volt az, amikor megfogtam két fontos munkaeszközömet: a laptopom és a nyakkendőmet, s el akartam egy csendes helyre osonni, de észrevettek:

- Tihamér, hova megy? Volt már a Csávó Gergely utcában, hogy mentsük meg a kiskutyákat? Ja, maga csak este ér rá beállni a sorba, persze, maga nagyon elfoglalt ember, értünk dolgozik, megmenti nekünk a magyar egyetemet.

Nyögöm, hogy, igen, én dolgozni akarok, elegendő harc, hogy megvárom, amíg leapadnak a nagy sorok, amikor már nincs tolakodás. Álltunk eleget sorban Ceaușescu idejében húsért, cukorért és pufulécért, teccik emlékezni, hehehe.

- Milyen igaza van, Tihamér! De maga mint bennfentes, kéne szóljon a fejeseknek, hogy legyen több hely is, ahol alá tudjuk írni! Nem mindenkinek van kocsija, hogy kimásszon oda a Csávó Gergelybe. Nem mindenkinek van lába, hogy aztat a hosszú sort kiállja! Tényleg, ilyenkor hol van az eremdéesz?

Azt mondják nekem, hogy én mint tanult ember és bennfentes, hívjam fel azonnal telefonon az eremdéeszt. Nem tudom felhívni, le vagyok merülve, kezicsókolom. Ó, nem baj, itt egy telefon, vannak rajta percek, tessék, Tihamér! Azt mondják, hogy mielőtt még indulnék aláírni, csengessem meg az eremdéeszt, a polgármestert és Orbán Viktort.

Nem indulok, nem csengetek, és kész!

Aztán mintha alábbhagyott volna a téma. Még lement róla a Szabadságban néhány gyomorbajos vezércikk. Újra hétvége jött, viszonylagos csend, negyven nem fogadott hívás.

Hétfőn csengetett a szomszéd anyósa:

- Hideg van! Amikor kimegy oda, a Csávóba, tessék venni hosszú alsónadrágot!
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!