2022. január 27. csütörtökAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
magyari.transindex.ro

TIPPEK MAI FOTÓKIÁLLÍTÁSRA PÁLYÁZÓKNAK

Keress egy sárga lapátfogat!

Magyari Tivadar utolsó frissítés: 13:29 GMT +2, 2011. november 12.

Részt akarsz venni egy fotókiállításon? Ahol nagyon fontos emberek jönnek a megnyitóra, beszédet mond két nyelven a polgármester, a szolgálatos írástudó, valamint a polihisztor irodalmár, aki ennélfogva fényképszakértő is.


Ahol elégedetten bólogatnak a képeid előtt az egyetemista csajok.

Először is keress egy sárga lapátfogat. Olyant, ami magányosan áll a szájban. Vidám öregbácsi szájában – onnan meredezzen ki egymagában, és lehetőleg alsó fog legyen, barnássárga, olyan borostyános. A bácsi legyen ráncos, és rajta minden legyen nagyon szürke vagy nagyon barna és nagyon régi. Támassza a kerítést vagy valami eszköz nyelét. Lehet kalapja, de az legyen ócska és zsíros. Új kalapokat emberek fején a hülye is tud fényképezni, főleg ezekkel a mai gépekkel. A bácsi lehet kicsit kancsi is, tehát jó, ha részeg. Mindenki azt fogja mondani: „micsoda jó arc!” – a polgármester is, az írástudó is, a polihisztor is, illetve az egyetemista csajok.

Ha már itt tartunk, legyen legalább három vénasszonyos képed. Ha csak egy feketekendős vénasszonyt lőnél le, akkor mindenképpen legyen közelkép az arcáról. Zummolj rá jól szegénykére! Ez díjnyertes szokott lenni. Ha két vagy több fekete (vagy kendermagos) kendőjű vénasszony is lenne, látszódjon a köztük levő egyetértés és évszázados sorsközösség. Nézzenek ki özvegynek, mert úgyis azok, vagy már nagyon közel állnak hozzá. Menjenek a templomba vagy üljenek a kemence mellett, kulcsoltasd össze a kezüket. Ha nincs magányos borostyán színű lapátfoguk, kérd meg őket: ne mosolyogjanak.

És legyen képed cigányokról. Úgy álljanak, mosolyogjanak, sírjanak, fázzanak, hogy sokan legyenek, és a háttérben kihalt gyár vasbeton romjai és rozsdái meredezzenek. Ezt ne kapkodd el, ezzel díjat nyerhetsz! Nincs véletlenül olyan képed is, amin szemétdomb is van vagy kocsitemető? Cigánnyal vagy nélküle. Lehetőleg vén kóbor kutyával vagy rühes, de fotogén cicákkal.

Legyen benne sok-sok mezőgazdaság, favágás és vízhordás, mindenféle önkizsákmányolás, girhes igavonó állat, megroggyant szekér, horpadt oldalú lények. Gémes kút, malom alja, fokos, durva kezek.

Na, jó, legyenek képeid fiatalokról is! Lehetőleg népviseletben, mosolyogjanak; szép lányok, pártában, duzzadók, mellettük legények, feszülők. De tehetsz a háttérbe mindenféle lovat, templomot, birkákat, kocsmát, mindenképpen valami fekete vénasszonyt, esetleg oláhkék házat.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!