2022. január 27. csütörtökAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
magyari.transindex.ro

FORDÍTOTT TÖRTÉNET

Megszokás első látásra

Magyari Tivadar utolsó frissítés: 12:38 GMT +2, 2011. október 22.

Egy őszi napon gondolkozott el Vince bácsi azon, hogy kezd megváltozni a feleségével, Vince nénivel való negyvenéves viszonya. Bizony a kezdeti nagy megszokás az évek során fokozatosan megkopott, elmúlt. Helyét lassan átvette a szerelem.


Vince bácsi és Vince néni a háború előtt futottak össze egy nagynéninél – akkor még mint legény és lány –, és ott bemutatták őket egymásnak. Azonnal megszokták egymást – megszokás első látásra.

Az esküvő után Vince bácsi, mint fiatal férj, faragott két egyforma ronda ágyat. Azokat betették egy-egy külön szobába, ki-ki a maga ágyában hált. Néha este a fiatal házasok átmordultak egymásnak a másik szobába, hogy kiengedted-e a kutyát, beengedted-e a macskát, nem megkértelek, hogy kétszer fordítsd rá a zárat, megint csepeg a csap és ne bőgesd aztat a tévét. Volt úgy, hogy Vince bácsi hagyta, hogy Vince nénié legyen az utolsó szó, nem válaszolt. Így lett, mert mondta is Vince néni: mi van, megkukultál, hogy nem válaszolsz?


*

Amikor az első gyerek megszületett, a két ronda ágy ugyanabba a szobába került, külön-külön sarokba. Persze, a gyerek miatt. A második gyerek születése után az ágyakat egymás mellé tolták, így közelebbről szólhattak át egymásnak, hogy mit olvasol, vacsoráztál végül ma, megint koslatni fogsz az éjjel a budira, szegényke? Ez Vince bácsinak szólt, mert neki még akkor megnagyobbodott prosztatája volt. Te csak hallgass, mert olyan csorranással piselsz, mint egy bálna. Ez Vince néninek szólt, de kedvesen, viccesen volt ez mondva.

Aztán ahogy teltek az évek Vince bácsi prosztatája kisebbedett, míg elérte a normális méretet.

A harmadik gyerek jöttével Vince bácsi a két ronda és, immár, ócska ágyból faragott egy jót – egy nagyot, egy szépet, amin mind a ketten elfértek, külön-külön takaróval. Vince bácsi eleinte nagyon horkolt, és Vince néni jól meglökte, de aztán sajnálni kezdte, és egyre kisebbeket lökdösött rajta. Vince bácsinak fokozatosan elmaradt a horkolása, helyette egészséges, dacos, férfias szuszogása lett, amit Vince néni szívesen hallgatott, éjjel felkönyökölt az ágyban és nézte Vince bácsit. Néha azt érezte, hogy bizony az idő kikezdte a nagy megszokást, kopik a nagy megszokás nagyon, megy át valamiféle szerelembe. Ezért Vince néni – éppen a negyedik gyereket várta – varrt egy nagy közös takarót. A közös ágyra. Egyre többször szeretkeztek, és egyre ritkábban fordult elő, hogy közben egyébre gondoljanak. Vince bácsi addig hol arra gondolt, hogy milyen is lehetne ugyanez Erzsibirisárival, hol arra, hogy megint elmozdult a kurva cserép a háztetőn. Szép lassan ezek a mellékgondolatok elmaradtak és egymásra kezdtek figyelni, és még gyakrabban szeretkeztek – reggel, miután a gyerekek elmentek az egyetemre, délben, mielőtt a gyerekek hazaértek az egyetemről, valamint este, miután a gyerekek maguk is elmentek valahova szeretkezni.


*

Vince néni öregedett és Vince bácsi éjjel teliholdkor felkönyökölt az ágyban és a nézte, nézte az asszonyt, összehasonlította arcát és melleit a teliholddal, hogy milyen szép, egyre szebb, és reggel virágokat faragott az ágynak a fájába.

A megszokás lassan elmaradt, a helyét átvette a szerelem.

Vince bácsi és Vince néni mindenhova együtt jártak, megmosták egymás lábát és folyton kergetőztek. Most volt erre idejük is, mert már nyugdíjasok lettek közben. Kergetőztek a padláson, az udvaron, a kertben, körülöttük az unokák visongtak, és kipirulva, boldogan mentek vacsorázni, friss túrót, zöldhagymával. Levendulát szedett estére Vince bácsi a réten Vince néninek, és boldogan bújtak be a nagy közös, szép, virágos ágyba.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!