2022. január 27. csütörtökAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
magyari.transindex.ro

ÖSSZEFÜGGÜNK

Amikor megadják a fűtést

Magyari Tivadar utolsó frissítés: 22:37 GMT +2, 2011. október 14.

Szabó néni volt az első, aki a tavaly már felfedezte, hogy miközben egyre hidegebbek az éjjelek, nála a szobában mintha emelkedne a digitális hőmérséklet. Pedig ő még nem kapcsolta be a csentrálét.


Régebb a blokkban a távfűtést pontosan október 15-én „adták meg”. Mindig így mondtuk: „megadják a fűtést”. Akkor is 15-én adták meg, ha, mondjuk, előtte három nappal mínusz 6 fok volt kint.

– Ezek még mindig nem adták meg a fűtést, Vaszi – mondta Tokány néni, hivatásos szomszédasszony, a férjének.

De akkor is október 15-én jött a fűtés, ha arra a napra huszonöt fokos meleg lett. Egyszerre adták és vették az egész blokkban, szóval összefüggtünk. Aztán leváltunk róla, vége az összefüggésnek, mi magunk adjuk meg, amikor kell, és vesszük el, amikor nem kell.

Szabó néni – akinek tizedfokokat is mérő digitális hőmérőt küldött halottak napi ajándékként a fia Kanadából – volt az első, aki a tavaly már felfedezte, hogy miközben egyre hidegebbek az éjjelek, nála a szobában mintha emelkedne a digitális hőmérséklet. Pedig ő még nem kapcsolta be a csentrálét.

– Biztosan a termopántos ablakod miatt van – mondta neki a templomi padtársa a Pata utcai kistemplomban, de aztán Szabó néni rájött, hogy azért van, mert a szomszédék már bekapcsolták a fűtést,


és a meleg onnan szivárog át.

Az idén Szabó néni már tudatosan nem siette el a csentrálé bekapcsolását, megvárta, amíg Bezsán bácsi jobbról, a Kilin család balról bekapcsolja. De az öreg Bezsán eldöntötte, hogy megvárja, amíg a felette lakó egyetemista lányok fűteni kezdenek, mert azok mindig egy szál bugyiban járnak. Neki most elég lesz az a fentről jövő meleg, amíg hidegebbre nem fordul. A lányok nem kapcsolták be, mert ők azt hitték, hogy az öreg Bezsán egyelőre megoldja az ő fűtésüket is, és felvették a téli bugyit. Egyaránt a lányokra, Bezsánra és Kilinékre várt a Tokány család: nyugdíjas házaspár és a két kutya. Tokány néni meg is kérdezte október 29-én a Kilinék fiát, amikor a Györgyfalvi út aljában a metrómegállóban összefutottak, hogy ők mikor szándékoznak elkezdeni a fűtést, mert, né, reggel már zúzmara is van.

November 23-án már majdnem mindenki a földszinti doktorékra várt, mert ők csak bekapcsolják a csentrálét, mégiscsak doktorok, és, né, reggel már hó is volt.

Tokány néni decemberben körbement mindennap és megtapogatta a szobák szomszéd felőli falait: – Ezek még mindig nem adták meg a fűtést, Vaszi.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!