2022. január 27. csütörtökAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
magyari.transindex.ro

A Pál utcai lányok

Magyari Tivadar utolsó frissítés: 09:45 GMT +2, 2015. május 14.

Biztos kevesen olvastátok a Pál utcai lányok című ifjúsági regényt. Nem baj: dióhéjban összefoglalom a cselekményét.


Ebben a történetben sok-sok lány szerepel, nagyon szépek, egy nagy grundra járnak ugrókötelezni, ám egy szép napon Rácz tanárnő elkobozza az ugróköteleket, és azután labdázni és sóhajtozni járnak a grundra. Egy következő szép napon a Füvészkertben gyöngyfűzéssel foglalkozó vörösblúzos lányok szemet vetnek a grundra, és hadicselt kezdenek forralni a Pál utcai lányok ellen. Amíg a Pál utcai lányok nagyon rendes lányok, addig a vörösblúzos lányok gonoszak és megátalkodottak, kirívóan öltözködnek.

Geréb Patrícia, az egyik Pál utcai lány olcsó érdekből áruló lesz és fontos információkat szivárogtat ki a vörös blúzos lányoknak, akinek Áts Teri a vezére. Áts Teri rettegett lány az egész környéken. Nemkülönben két segédje: a Pásztor nővérek. A Pásztor nővérek sötét lelkűek, nemcsak kirívó vörös blúzokban járnak, hanem festik is magukat, zöldre, kékre, lilára.

A Pál utcai lányok között kiemelkedik szelídségével, szolgálatkészségével és szűziességével a Nemecsekék kis szőke leánykája. Tiszta lány volt: folyton fürdött és úszkált mindenféle tóban. Egyszer a Pásztor nővérek fényes nappal, az utcán erőszakkal elvették tőle az üveggyöngyeit, és kifestették őt is, zöldre, kékre és lilára.

A Nemecsek család szőke leánykáját még az amúgy rendes Pál utcai lányok is folyton kinéztek maguk közül, azt állították róla, hogy kövér, pedig sovány volt, és hogy kiemeljék az állítólagos kövérségét, csúfságból a nevét csupa nagybetűkkel írták fel egy rózsaszínű füzetbe: NEMECSEKÉK LÁNYA.

A regény legizgalmasabb részében a vörös blúzos lányok megostromolják a grundot, és nagy harc van. Nemkülönben sikoltozás. Előtte követek révén megegyeznek a tisztességes harc szabályaiban: szabad karmolni, harapni és cibálni, de tilos gáncsot vetni és homokkal dobálózni. A harcban a Nemecsek-lány vállalja a mérleg nyelve szerepét, és az ütközetet a Pál utcaiak nyerik meg.

Geréb Patricíának egy jól menő, gazdag budapesti ügyvédnő az anyja (és egy tisztességes munkanélküli az apja). Geréb Patrícia megbánja, hogy elárulta a Pál utcai csajokat, és szeretne bocsánatot nyerni tőlük, megkérni őket: fogadják vissza őt. Mert fontos információkat tud visszaszivárogtatni a vörös inges csajokról. Ezért Geréb Patrícia egy bocsánatkérő levelet ír a Pál utcai lányoknak, azok hadvezérének, Boka Mari tábornoknőnek. De fél odamenni a grundhoz, hogy megtépik a haját a többiek, ezért a levelet elküldi a családi cselédjükkel, Jánossal – na, ez a János a regény egyetlen fiúszereplője.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!