2022. január 27. csütörtökAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
magyari.transindex.ro

KEDD AZ ÚJABB PÉNTEK

Amikor a drónok…

Magyari Tivadar utolsó frissítés: 14:04 GMT +2, 2014. november 18.

2039-ben vagyunk. Mindenkinek van személyes drónja. Tele van a levegő velük. Mikró légifolyosókon közlekednek a városban.


A magasból kis műholdacskák radarjai és csápjai felügyelik, hogy véletlenül se ütközzenek össze. Amikor ebben a hemzsegésben kritikus közelségbe kerül egymáshoz két drón, a műholdacska csápja jelzést küld a szerveren keresztül a transzpondernek. Onnan a jel továbbjut a drónhoz, és az a drón, amelyiknek elsőbbsége volna a légifolyosón, figyelmeztetésül lézerjelet ad le, ugyanakkor folyadékkristályt fröcsköl szét, de mindenesetre dudál is egyet transzparens szilikon dudákon. Mindez valós időben valósul meg.

2039-ben már egyre kisebbek, tenyérnyiek, egyre halkabban repkednek, már csak finoman zizegnek, nem zakatolnak, mint az első otromba drónok, amikor megjelent a PD – azaz a személyi drón, amely követi az embert, bárhova megy, ott repül a feje felett szolgálatkészen. A legmodernebbek csak lebegnek méltósággal, hangtalanul a gazdájuk feje felett, de azok nagyon drágák, mosogatni is tudnak, mert vízállók, intim pillanatokban segíteni tudnak az előjátékban, nem ismerik az emberi unottságot és rutint, bármilyen dőlésszöget fel tudnak venni a mi szóbeli parancsunkra, kicsi rózsaszín műholdacskák felügyelete alatt.


illusztráció: Lightspring via Shutterstock.com

Vannak utcai drónok és beltéri, azaz házi drónok. Az utcai drónok drágábbak, mert nehéz dolguk van: szállítják a táskánkat fejünk felett. Nem ejtik le, csak akkor, ha lemerül az akkumulátoruk. Viszik a postai levelünket a szeretteinknek (az email rövidesen ki fog emiatt halni, csak a nagyon idős emberek maradnak emailesek és facebookosok, a fiatalok visszatérnek a kézzel írt levélre). A drónok követik a gyermeket az iskolába. Ott lebegnek a gyermek feje felett az osztályteremben, megfigyelik a tanítónőt, lesik, hogy nem veri-e meg a gyermeket, vajon úgy tanítja írni, olvasni, ahogy mi akarjuk, azt mondja-e neki a világról és az úristenről, ahogy mi mondanánk. Elmennek helyettünk számlákat fizetni, adót fizetni, kutyát sétáltatni.

2039 egyébként is érdekes év. Románia kormánya hivatalosan az 1989-es ellenforradalom ötvenedik évfordulóját szervezi, a szomszédos Magyar-Roma Köztársaság pedig egész évben lázban ég: idén ünneplik Lagzi Lajcsi születésének 78. évfordulóját.

Mindenki már csak házias ételeket eszik: házi tojás, házi kolbász, házi csoki, házi lazac: ezeket mi magunk nyomtatjuk otthon háromdimenziós nyomtatón.

És nincs már külön tévékészülék. A speciális lemosható (német) falfestéken fogható a tévéműsor a szoba teljes falán. Ha kell: az összes falán. Képzeld el a Dunatévét négy falon! Kívánságműsor: Tamás Gábor erőlködik mind a négy falon. Amikor nem tetszik a műsor, le lehet mosni.

Autóvezetés közben szabad tévézni, internetezni, aludni és sörözni, mert a drón vezeti az autót: egy vagy két drón húzza, egy harmadik vezeti. A drága kocsik hat drónos húzatásúak. Az internet vagy a tévéműsor az autó szélvédőjére van kivetítve. Ha nem tetszik a műsor, le lehet törölni az ablaktörlőkkel, és helyette ki lehet nézni az ablakon, de nem érdemes: már nincs táj, csak út van. Előre és hátra lehet látni, oldalra nem. Már nem is akar senki oldalra nézni, ezért ez már csak néhány filológus és filozófus számára probléma.

Tulajdonképpen a „szélvédő” elavult kifejezés, mert ekkor már nincs szél. A szelet mind felhasználják a szélerőművek, mert addig áttértünk a megújuló energiaforrásokra, de sajnos annyi energiát használunk el, hogy a szél sem tud megújulni, és nem jut külön fújásokra: nem fúj soha a szél. Emiatt környezetvédők nagyon szoktak tiltakozni. Mivel nincs szél, nincsenek hullámok sem a tengereken. A szél a hullámok révén a tenger egy részét folyamatosan a levegőben tartotta, de most az a víz visszaesett a mederbe, ezért nulla egész négy centivel megnőtt a tenger szintje és ellepte Velencét. Ezért vannak elkeseredve a környezetvédők: Velencébe kéne menni, és ők nem tudnak. (Mint ahogy közben a műtrágyagyártáshoz felhasznált mennydörgést is fájlalják. Mert már módosított mennydörgéssel trágyázzák a földet. Addig teszik-veszik, érlelik, füstölik a vásárhelyi kombinátban a mennydörgést, amíg az szilárd halmazállapotba kerül, de elég laza marad ahhoz, hogy ki lehessen ganézni a földekre. A környezetvédők aggódnak azért is, hogy kimerül a Föld mennydörgés-készlete.)

A személyi drónnal lehet tüntetni is. A tüntetők elküldik maguk helyett a drónt, azok nagy csapatban lebegnek az előre lefoglalt helyszín felett, zavaróan zizegnek, össze lehet őket ütköztetni, hogy csattogjanak, pedig ezt a törvény tiltja. Így gyakorolnak nyomást a tüntetők a politikusokra. A tüntető drónok lézerrel és szappanbuborékkal zavarják a rendőrségi ócska kék drónokat. A tüntetők szappanbuboréka gömbvillámmá alakul a rendőrségi drónok orrán, és tönkreteszi azokban az orrsövényt. A rendőrök drónja harcképtelené válik.

- Képtelenek vagyunk a harcra – mondja a szóvivő.

Először a gazdagoknak lett személyes drónja, és a többiek, mi, húztuk a szánkat, és magyaráztuk, hogy csak a bunkóknak van drónja, egész nap zizegtetik a fejünk felett, jó alacsonyan szálltatják őket, hogy mindenki lássa, hogy nekik mi van. Bunkóplánnak neveztük kezdetben a drónt.

Aztán egyre olcsóbbak lettek a drónok, mind több embernek volt, először a fiataloknak. Később ti, öregebbek is feladtátok, szépen elfelejtettétek azt a szót, hogy „bunkóplán”, és kötöttetek ti is egy szerződést valamelyik drónszolgáltatóval. Két-három drónszolgátató versenyez egymással az országban, Erdélyben. De a szomszédos Romániában is.

Kicsit pirultok, szégyenkeztek, amikor a felnőtt gyermeketek karácsonyra meglep titeket saját drónnal.

Óbégatsz a lányodnak a karácsonyfa alatt:

- Ó, jaj, Istenem! Jaj, hát egy drón! Jaj, miért költöttetek rám annyi pénzt, Álekszándra? Egy csomag fokhagymás aszpirin elég lett volna, szíveim!

Szégyenkeztek, mert addig csak bunkóztátok azokat az újgazdagokat, akik felvágnak a drónokkal.

Az a drón, amit karácsonyra kapsz a gyermekektől nagyon szép lesz. A hasán mindenféle virágok lesznek rajzolva, hogy amint repül kétméteres magasságban, a ráérő nyugdíjas alulról tudjon séta közben gyönyörködni bennük. Egyszerű lesz, nem lesz rajta sok kapcsoló, hogy az idősebbek is könnyen tudják használni. Rémüldözni fogsz így is, amikor a vejed a karácsonyfa alatt nekikezd betanítani téged a drón használatára:

- Látja, tata, ez itt a menügomb, és itt a folyékony mikrofon mellett pedig a bemeneteli klitorix, amit meg kell érinteni …

- Jaj, csak annyit mondjál meg nekem, Bájálex fiam, hogy mit kell megnyomjak, hogy kirepüljön az ablakon, hogy kivigye a szemetet, és benézzen a hetedik emeleten Ilonkának az ablakán és jól megijessze őtet, amikor mosakodik. És kérjen tőle kölcsön egy fokhagymás aszpirint. Nekem másra nem kell.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!