2022. január 27. csütörtökAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
magyari.transindex.ro

KEDD AZ ÚJ PÉNTEK

Betiltották a focit

Magyari Tivadar utolsó frissítés: 19:18 GMT +2, 2014. február 18.

Hosszas vita után úgy döntöttek a nemzetközi szervezetek, az ENSZ és a többiek, hogy betiltják a futballt, mivel durvaságra, lökdösésre, csúnya, perverz szavak használatára („dilis!”, „hülye!”, „a jó édes anyád!”, „a kedves húgod!”) ad lehetőséget.


Brazília ellenkezett egy ideig, de elszigetelték, lett embargó, legtöbb ország be is tartotta (de Magyarország jobban teljesít: megszegte), a brazilok nyakán maradt és megbüdösödött egy csomó kávé, de amikor megjelentek és elkezdtek lopakodni a brazil égen a szövetséges amerikai és orosz bombázógépek, az ottani vezetők is láthatták, hogy ez már sok: feladták, csatlakoztak a nemzetközi futballstophoz.

De akkor megjelent a fekete foci. Ennyit ért az egész. Mint az amerikai szesztilalom annak idején.

Elkezdtek rejtett helyeken rendezni mérkőzéseket, sőt egész bajnokságokat. Eldugott falvakban, elhagyott tanyákon, kiürült bányákban, kihűlt kráterek mélyén nevelték titokban – tolvajnyelven: „puskásakadémián” – a focistákat, az utánpótlást. Egzotikus, távoli kommunista szigeteken tartották az edzéseket, ahol olyan államok uralkodtak, akik nem csatlakoztak szankciók és blokádok ellenére sem a Nemzetközi Futballstop Egyezményhez.

A fekete foci azzal is jár, hogy kikerül doppingellenőrzés alól, ennek komoly vegyipari hozadéka van. Lehet doppingolni a játékosokat: senki nem pisilteti őket, nem is kérdezi, hogy mit ettek, mit ittak. Génkezelni is szabad őket, hogy hosszabb lábbal vagy két jobb lábbal szülessenek. Szabad adagolni intravénásan a tesztoszteront, hogy agresszívebbek legyenek. De ez ártalmas lehet, az illegális focis korán elöregszik, még mielőtt a focimaffia hét bőrt húzna le róla. Modernebb módszer, amit kínai orvosok fejlesztettek ki titokban: amikor az agyba beültetnek egy harmadik herét („tökfej”) – az orron keresztül – így az agy direktbe kapja a tesztoszteront, hogy a focista még bátrabb és agresszívebb legyen. Az agy persze kisebb lesz, mert kell a hely a herének a koponyában. Ha megfigyeljük a szamizdat sportsajtónak nyilatkozó ilyen focistát, észrevehető, hogy az agyban általában a logikus beszéd- és szókincs-központot cserélik le egy herére.

A szabályokat rögtön átalakították. Ahogy fekete lett a labdarúgás, meg is drágult alaposan. Lemondtak a négy bíró közül háromról. Megszűnt a két taccsbíró. Egy maradt, az meg körbeszaladt a pálya szélén. Aztán az se maradt, mert kitalálta az egyik hereagyú szakértő, hogy közönség döntse el, hogy mikor van les, mikor nem. Nem jó, mondták neki: nem lehet ordítani, mert meghallják a hatóságok és leleplezik a fekete mérkőzéseket. SMS-t kell küldeni egy központi gépbe, és közönségszavazat dönt.

Korlátozták a faultot is, hogy látványosabb legyen a mérkőzés. Ezentúl lehetett rúgni a másik játékost is, illetve lefejelni. Csak kézzel nem volt szabad ütni, mert a foci az lábbal történik. Eltöröltek olyan bosszantó időhúzó dolgokat, mint a les és a bedobás. A labda csak a pálya széli palánkig mehetett el, akkor odagyűltek és addig rugdosták egymást, amíg a labda valahogy visszakerült a pálya belsejébe.

Szurkolni is csak csendben volt szabad, hogy a rendőrség nehogy meghallja: mutogatással.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!