2022. január 27. csütörtökAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
magyari.transindex.ro

KEDD AZ ÚJ PÉNTEK

Van-e középút?

Magyari Tivadar utolsó frissítés: 10:20 GMT +2, 2013. november 20.

Van-e harmadik út? Legyen a Tihike gyermek barátságos, álljon szóba derűsen mindenkivel, ne féljen - nemhogy a romától - de még a cigánytól sem? Vagy bízzuk Czinege nénire nevelésének ezt a részét?


Van-e pedagógiai középút? Tényleg kell hagyni a gyermeket, hogy szopja az ujját tizennyolc éves koráig, utána úgyis leszokja? Vagy csak a másik véglet van? – amit Czinege néni (profi szomszéd néni) ajánlott: csípős paprikával kell bekenni a kis kezecskéjét, de jó csípőssel, tudja, uram, akkor – ne féljen! – leszokja, s nem még fogja szájába betenni. Vagy meg kell ijeszteni a kicsit, hogy leszárad, ha szopja. Vagy leharapja a nagy fekete pócegér.

- Mondjad szépen, Tihamérke a néninek, hogy csókolom, táj, táj...

Van-e harmadik út? Legyen a Tihike gyermek barátságos, álljon szóba derűsen mindenkivel, ne féljen – nemhogy a romától – de még a cigánytól sem? Vagy bízzuk Czinege nénire nevelésének ezt a részét? A néni azt mondja neki, hogy elviszi őt a cigány:

- Ha sírsz, nem alszol, szopod az ujjadat és nem eszed meg a tárkonyos krumplilevest zabpehellyel: elvisz a cigány a nagy zsákjában. És anya nem megy utánad!

Bízzon a rendőrben, a postásban a szemetesben, a házmesterben és az ezermesterben? Vagy féljen tőlük, hogy elviszik a nagy táskában?

Bújócskázzon bátran a Tihamérke gyermek a pincében, és majd amikor tizenéves lesz, győzködje Erzsibirisárit, hogy menjen csak egy picit le vele a pincébe, és féltve őrzött gyűjteményeket és mecsbokszokat ajánlani négy másodperc bugyiba nyúlásért? Vagy ne menjen, féljen oda menni húszéves koráig és gyűjtse a mecsbokszokat? Mert ott lakik a pincében a mumus, a fekete kutya, a vaddisznó, a vadpatkány, a vad fekete ember, ilyen nagy fehér fogakkal, van zsákja, táskája, sőt ott laknak az oroszok, a németek, a törökök, de mindenek előtt a sátoros cigányok vannak ott a pincében.

Igen, Tihike, amikor apa kicsi volt, például a kertbe nem volt szabad hátramenni: ott voltak az oroszok. Mindig ott voltak. Még most is ott vannak, ha meg nem haltak. Ha odamész, elvisznek a Nagy Oroszországba. Abban a kertben már semmi sem olyan, teljesen új fák nőttek, rég beköltöztek a románok, de az oroszok most is ott laknak.

Akkor, rég, egyszer megzörgette egy magyar macska a magyar csipkebokrot abban a kertben, és ennek gyanús hangja jött onnan hátulról és, képzeld, Tihike, akkor apa, aki még kisfiú volt, és ezer húga rémültem rohantak be a házba:

- Nagytata! Jönnek az oroszok, jönnek az oroszok, a kertből, a kertből, jaj, jönnek az oroszok!

- Ne ordíts! Ilyeneket ordibálsz? Valaki meghallja, és bezárnak engem!

Áááá! Jönnek az oroszok, de meg ne hallja valaki, mert nagytatát bezárják!
Nagymama abbahagyta a zakuszkát és aznap először kiegyenesedett és mondta, olyan szép, nyugodt melegen, ahogy az esti mesét mondják a tévében:

- Ne beszéljetek ilyeneket, szívem, mert nagyapátokat elviszik és bezárják. Mondjátok aztat inkább, hogy, mit tudom én, jönnek a németek.

- Jó, hogy te is beszélsz hülyeségeket! Akkor is bezárnak, az istenfáját, ha azt ordítják, hogy jönnek a németek!


Címoldali fotó: Conrado via Shutterstock
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!