2022. január 27. csütörtökAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
magyari.transindex.ro

ÚGY KÖSZI SZÉPEN!

Érettségi találkozói irigység

Magyari Tivadar utolsó frissítés: 12:32 GMT +2, 2013. május 28.

Egyes személyeket a körzeti pszichiáter eltanácsol attól, hogy elmenjenek az érettségi találkozóra. Különösen ha ott el fogja mindenki mesélni, hogy milyen vezető beosztást ért el és hol nyaral azóta, amióta nem találkoztak, mit vásárolt mostanában, milyen okos és kövér gyermeket csinált.


Borzalmas hatású hír lehet, hogy, mondjuk, a kancsi és esetlen Pirikének – aki annak idején még a Pistának se kellett - négy tehetséges gyermeke van, kettő már koncertezik és mind a négy szép kövér, a férje jól keres, szép nagy: kétszáz centi felfelé, tizenkilenc centi előre.

Vagy hogy a koravén pókhasú - és pókarcú – Janónak, aki fel volt mentve tornából, énekből és földrajzból, fiatal felesége van, emeletes házban lakik, amit ő épített az apósával.

Minimum ezekről az osztálytársakról azt reméltük, hogy el se jönnek az érettségi találkozóra, nem akarnak senkit látni, foguk is kihullt rég, hajuk is, meddők, nem sokat tudni róluk, ó, szegények, ó szegények, ajajaj!

De nem. Ezek az osztálytársak megjelennek, és mesélnek. Pindur Irén elmondja, hogy gazdag férjével – hogy az istenbe tudott az is férjhez menni, semmije se volt, pinája se! –, felköltöztek egy szép hegyre, mert ott kaptak levegőt, és onnan, amikor egy kicsit megszívták magukat, átmentek egy másik, szebb és nagyobb hegyre, ahol még több levegőjük volt. Két kocsijuk van, azzal tudnak menni fel, le. Két kocsival lehet: úgy köszi szépen! És volt pénzük az egészre, mert örököltek, megütötte a guta az egyik rokonukat egy nagy felhőszakadáskor. Persze. Úgy igen! Úgy köszi szépen! Úgy fel is lehet költözni a hegyre, hogy legyen nekem is saját levegőm.

Puczás Marcsa is férjhez ment, most Kovácsnak hívják szerencsétlent, nekik is tiszta új, harmincezer eurós, lóerős kocsijuk van, az a nagyfenekű autó, amibe sok fér bele, és azzal voltak már többször is a görög szigeteken. Azzal lehet is menni a görög szigetekre, azzal a nagyfenekű autóval – úgy igen: úgy köszi szépen! Oda járnak, mert mást mi a nyavalyát kezdenének a pénzükkel? Házuk maradt az öregektől. Úgy igen: úgy köszi szépen! Nem kellett lakásra gyűjteni vagy bankkölcsönt fizetni, ameddig belegebednek, mert tudták, hogy vár rájuk a nagy fehér ház. Úgy lehetett mikróhullámú mindenfélét meg indukciós mindenfélét venni. Hát persze: úgy köszi szépen!

És Csibe Lajos még az elején privatizálta magát, érettségi után. Rögtön, ahogy kezdődött ez az új demokrácia. A szüleinek volt valami dugi pénze még a régi demokráciából. Pedig gyerekkorában hülyegyerek volt, folyt a taknya egész nap, csúfolták, bukott szamár volt. Na azt mondjátok meg: ez hogy csinálta?

És ott van János és Aranka. Mindenki azt mondta, hogy nem maradnak együtt Arankával, hülyeség, hogy tizenhárom éves koruk óta együtt legyenek, és másra ne nézzenek rá, hogy minimum János ne keressen magának egy másik lyukat, ha nem más, akkor kíváncsiságból. Annyi kíváncsiság van az emberben. Hogy Aranka se akarhat egy hülyével együtt lenni egész életére. Hát nem együtt vannak most is! Egymás után jött a három kövér és okos gyermekük. A nagyobbik már fellép a színpadon, a középső is lassan koncertezik, a házra meg most húzzák rá a harmadik emeletet, ami egy fél manzárd. Miből? Azt mondjátok meg miből és mikor? Mert Aranka nem dolgozott hat évig, közben a szüléstől kancsi lett egy ideig, mind azt hittük, hogy úgy marad; naná, hogy azonnal kiegyenesítették a szemét a magánkórházban, jó pénzért – úgy köszi szépen! – aztán valami tályog lett a csicsén, de azt is elintézték jó pénzért. Hát így könnyű, így köszi szépen!

Címoldali fotó: Cartoonresource via shutterstock.com
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!