2022. január 27. csütörtökAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
magyari.transindex.ro

KACOR KIRÁLY, BURKUS KIRÁLY

Történelmi atlaszok

Magyari Tivadar utolsó frissítés: 12:23 GMT +2, 2013. május 16.

A magyar változat szerint minden szláv vagy bolgár, ami nem magyar, a román változat szerint minden román, ami csak élt és mozgott, románok a kunok is, magyarok is, bolgárok is, székelyek is.


A közelmúltban több helyen, több formában megjelent történelmi atlaszt vagy térképet volt módomban végignézni, román és magyar változatokat összehasonlítani. A legjobban azon kellett mosolyognom, hogy, ha a két eltérő történelem-szemléletet - és geopolitikai személetet - összevonnánk, akkor a kölcsönös ignorancia jegyében nem román és a magyar területek lettek volna szomszédosak egymással, hanem hosszú évszázadokon két birodalom: a Kárpátoktól nyugatra az osztrákoké, attól keletre a törököké.

A román térképeken előszeretettel mutatják hol töröknek, hol Habsburgnak a mai Románia nyugati határán túli síkvidéket, míg maga Erdély vagy az egyik "román ország" a három közül, vagy valami ausztriai hely. Nem is kell a hülye újságírók szintjén keresni az ilyent. Nemrég a kolozsvári egyetemen díszdoktorrá avattak egy osztrák diplomatát (úgy látszik, hogy a régi, megfáradt rektor elkotródásával nem szűnt meg a szokás, hogy mindenféle tudományon kívüli koronás főt, politikust és miseruhás vezetőt futószalagon díszdoktorrá avassanak ). A rektori köszöntő hosszan ecsetelte Erdély (sőt az egyetem) "osztrák" múltját.

A honfoglalás korát illetően pedig a magyar változat szerint minden szláv vagy bolgár, ami nem magyar, a román változat szerint minden román, ami csak élt és mozgott, románok a kunok is, magyarok is, bolgárok is, székelyek is.


Román történelmi atlasz, 9. század:Magyar történelmi atlasz, 9. század:Román történelmi atlasz, 12. század:Magyar történelmi atlasz, 12. század:Román történelmi atlasz, 16. század:Magyar történelmi atlasz, 16. század:Román történelmi atlasz, 19. század eleje:Magyar történelmi atlasz, 19. század eleje:Javasolt történelmi atlasz:


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!